niedziela, 17 kwietnia 2016

ZUPA POLSKO - TAJSKA CZYLI ALTERNATYWA NA NIEDZIELNY OBIAD!

Są takie dni, kiedy chcesz przygotować obiad, ale nie możesz się zdecydować, na jaki smak masz ochotę… polski, tradycyjny rosół, a może tajska zupa curry? Dylemat? Niekoniecznie! Jeśli nie jestem zdecydowana, łączę smaki! Może z tego wyjść coś naprawdę pysznego i zaskakującego. Tym razem proponuję zupę polsko – tajską, z kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą. Dziś niedziela, zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Na tradycyjny rosół przyjdzie jeszcze czas :)


Składniki
  • Makaron ryżowy „Vermicelli” – ilość dowolna
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka – czerwona lub zielona
  • Bulionetka drobiowa „knorr” – 1,5 litra
  • 200 g pieczarek
  • 8 łyżek kukurydzy z puszki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek
  • limonka 



Jak przygotować?

1.       Do garnka wlewamy olej, delikatnie rozgrzewamy, dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy, a następnie dodajemy pierś z kurczaka w postaci małych kawałków. Pierś musi nabrać rumieńców, dlatego dajemy jej kilka minut.
2.       W tym czasie makaron ryżowy przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilkanaście minut.
3.       Do garnka z pastą i kurczakiem dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i smażymy około 4 minuty.
4.       Wlewamy przygotowany, gorący bulion. Nasza zupka musi się zagotować.
5.       Kroimy pieczarki na cienkie plastry i dodajemy do zupy po zagotowaniu. W tym samym czasie możemy dodać kukurydzę.
6.       Teraz kolej na makaron, który należy odcedzić i również przełożyć do zupy. Makaron można dodać w całości lub pokroić na mniejsze elementy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
7.       Zupę doprawiamy sosem rybnym, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy.
8.       Gotowe! Odstawiamy nasze danie z ognia,  dodajemy szczypiorek i skrapiamy limonką. Nie zapomnijmy o limonce do dekoracji!


Bon appetit!

20 komentarzy :

  1. łał wygląda to pysznie! bym jadła:D gdzie macie gadżet do obserwacji?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! :3 Jest pyszne, dlatego warto spróbować przygotować coś podobnego w swojej kuchni :)
      Gadżet już dodany, my również będziemy śledzić na bieżąco Twój profil <3

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, wygląda nieziemsko i ta kolorystyka. Zdjęcia megaśne :)
    Super. Miłego dnia Dziewczyny, mam nadzieję że u Was pogoda ładna, u mnie nieststy zimno i deszczowo. Buziaki! :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Wygląda pysznie, a jak smakuje... warto spróbować! :)
      U nas pogoda naprawdę wiosenna, Warszawa przez cały weekend była słoneczna <3
      Buziaki kochana :*

      Usuń
  3. Uwielbiam orientalne potrawy :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również, pokochałam je będąc w Tajlandii i w Warszawie często po nie sięgam :) Dzięeeeekujemy zapraszamy ponownie!

      Usuń
  4. Narobiłaś mi smaka kochana! Zjadłabym taką z chęcią <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana, marzę o swojej restauracji, gdzie będę mogła Was wszystkie ugościć! Ahh może kiedyś! Buziaczki i zapraszamy ponownie, bo dopiero się rozkręcamy :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. i tak smakuje! Bardzo bardzo się cieszemy, że zbieramy tak miłe obserwatorki! My również obserwujemy! :*

      Usuń
  6. WoW, wygląda smakowicie, jestem kucharzem i dałyście mi świetny pomysł na jakąś imprezę bo czasem nie wiem co zaproponować! SUPER i dziekuję! :*
    Moze wzajemna obserwacja?

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Cudownie to słyszeć! Klikam obserwuj i widzimy się częściej :)

      Usuń
  7. CZYTAJĄC TE POSTY ZACHOROWAŁEM NA RAKA TWICE TIMES

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO JA WAM :v

      Usuń
    2. Moje kochane marzy mi sie zamkniecie tego rakobloga

      Usuń